#1 Veien til å bli Økonomisk Smart: Er du økonomisk smart?

Er du økonomisk smart? Har du vekst i din økonomiske situasjon eller går du i underskudd ved enden av måneden? Hvordan skal man snu skuta dersom du er på vei under? I denne artikkelserien vil vi gå inn på personlig økonomi og veien til å bli økonomisk smart. Her vil det bli diskutert konkrete teknikker, sparetips, psykologi og generelt hvordan du kan få kontroll over din økonomiske situasjon.

Kontantbevegelse

For å svare godt på dette spørsmålet om du er økonomisk smart, må vi stille oss et par spørsmål for å synliggjøre hvorvidt vi er økonomisk smarte eller ikke. Det første spørsmålet omhandler kontantbevegelsen i husholdningen din. Forstår du hva inntekten din er og hva utgiftene dine er? Det er ikke bare å vite hvor mye du tjener i hver måned og hvor mye penger som går ut hver måned, men faktisk forstå hvor det kommer fra og hvor går pengene. Ved å forstå disse faktorene kan det forbedre vår situasjon.

Nettoformue

Det andre spørsmålet omhandler nettoformue. Hvor mye er eiendelene dine verdt minus gjelden din? Eiendelene dine inkluderer penger du har spart i banken, investeringer, verdien på eiendommer osv. Her er det viktig å være oppmerksom på verdien til objekter som faller raskt i verdi, for eksempel biler og båter. Gjelden din derimot er hvor mye du skylder for kredittkortbruk og ulike typer lån. Forståelsen for hva som er din nettoformue som en familie eller personlig vil hjelpe deg å se hvor du er på veien til økonomisk frihet, pensjonering eller generelt hvor økonomisk du er.

Den gyldne regel

Innenfor personlig økonomi er det særlig en regel som stadig blir tatt opp, nemlig den gyldne regel innenfor personlig økonomi. Som er «Bruk mindre enn du tjener, og invester differansen». Dette høres med første øyekast ut som en åpenbar tankegang, men det er ikke så enkelt som det først høres ut som. For de fleste er ikke dette åpenbart. Gjeld har blitt så normalt i dagens samfunn at det er uvanlig å ikke ha gjeld. Men det er viktig å tenke på, hvis du bruker mer enn du tjener kommer du aldri til å ende med et overskudd.

Avslutter du måneden med å betale regninger og har enda litt til overs, eller strekker du deg til slutten av måneden og er usikker om du har nok til å betale ned gjeld og regninger. En stor andel av Norges befolkning bruker ikke bare hva de tjener, de bruker mye mer enn de tjener. De bruker jevnlig kredittkort og tar opp lån. Hvis du gjør deg til vane å bruke mer enn du tjener du er garantert å ikke bli økonomisk suksessfull.

Enkelere sagt enn gjort

Det blir sagt at «personlig økonomi er 10% matte og 90% psykologi». Dette er en interessant påstand som betyr at uansett om du forstår konseptet med å bruke mindre enn du tjener, er det å faktisk overholde påstanden den vanskelige delen. Videre i denne artikkelserien vil vi gå videre inn på konkrete teknikker, sparetips og investeringsmuligheter for å hjelpe deg å faktisk overholde det å bruke mindre enn du tjener. Ut av del #1 ønsker vi at du lager deg en fullstendig oversikt over inntekter og utgifter, hvor de kommer fra og hva utgiftene går til. I tillegg få en oversikt over din nettoformue ved å konkretisere verdien på eiendelene dine.

I #2 Veien til å bli Økonomisk Smart vil temaene viktigheten av sparerate og budsjettering bli diskutert. Dette vil gi deg forståelse for sparing og en konkret teknikk for å vurdere dine inntekter og utgifter.