Tidenes Investorer: John Templeton

Ved å etterleve filosofien «Kjøp billig, selg dyrt» bygde John Templeton seg en formue og står igjen i ettertiden som en av tidenes mest kjente investorer.

John Templetons historie starter i Tennessee i USA rett i forkant av første verdenskrig. Templeton studerte økonomi på Yale University og gikk i 1934 ut som beste elev, før han tok en master i rettsvitenskap ved Oxford University i 1936.

I 1937, i det Den store depresjonen la et teppe over USA, grunnla Templeton sammen med to andre et investeringsselskap som senere ble Templeton, Dobbrow & Vance. Under Templetons lederskap var selskapet svært suksessfullt, med over 300 millioner dollar i formue og utgjorde åtte ulike aksjefond. Aksjefondene baserte sin strategi på Templetons tidligere erfaring med aksjer; i 1939 investerte han 100 dollar i alle aksjer som ble handlet for under 1 dollar på amerikanske børser. Dette utgjorde totalt 104 ulike selskaper, der 34 av disse gikk konkurs, og Templetons initielle investering var i overkant av 10 000 dollar. Etter fire år solgte Templeton disse aksjene for opp mot fire ganger det han initielt hadde investert.

Templeton ble en milliardær ved bruk av globale diversifiserte fond. Templeton Growth Fund, etablert i 1954, var en av de første til å investere i Japan på midten av 1960-tallet. Templeton grunnla også flere fond spesifikt rettet mot ulike industrier som kjernekraft, kjemikalier og elektronikk. I 1959, Templeton ble børsnotert, med fem fond og mer enn 66 millioner dollar tilgjengelig. Money Magazine i 1999 presenterte Templeton som «uten tvil den største globale aksjeplukkeren i dette århundret».

Investeringsstragien til Templeton var i bunn og grunn at han søkte etter verdi-investeringer i en prosess han kalte «bargain hunting» (tilbudsjakt). Han ville typisk se etter disse i flere ulike land samtidig, ved å følge tankegangen «Søk etter selskaper over hele verden som tilbys til lave priser og med utmerket langsiktig utsikter».

Invester som John Templeton
– Kjøp billig og selg dyrt
– Vær oppmerksom på selskapene som andre investorer ignorer
– Gjør det stort

Anbefalt litteratur fra John Templeton: Templeton Plan: 21 Steps to Personal Finance and Real Happiness.

Blogglistenhits